Cairnterrier

Cairnterriern är en kaxig hund som är glad, framåt och orädd men utan att vara "vass" i sitt beteende. Rasen präglas av att den är positiv och orkar hänga med på det mesta i skog och mark, samtidigt som den tycker om att gärna mysa i en varm säng eller i soffan framför TVn.

 

Rasens slogan har sedan länge varit "Världens Bästa Kompis", och det är inte utan anledning. En cairnterrier har mycket personlighet. Cairnen är ingen Ja-sägare, men tycker att det är kul att jobba om det finns egen vinning för det. Därför passar Cairn inte bara som god sällskapshund utan även till Viltspår, Agility, Lydnad, Rally-Lydnad osv -En stor hund i litet smart format!

 

Gentemot andra hundar ska den vara cool och social och är inte den som startar ett bråk. Det sk "Terriertempramentet" får aldrig misstas för aggressivitet, - en cairn ska vara glad, vänlig, rätt fram och alltid ha glimten i ögat.

 

När det kommer till hälsan är vi mycket måna om att rasen ska kunna leva vidare länge. Varför vi noggrant följer avelsrekommendationer och lyssnar till  uppfödarkollegor, inte bara i Sverige utan världen över. Generellt sett är Cairnterriern en mycket frisk ras, och veterinärer påtalar att det är en väldigt trevlig ras, som de sällan har som patienter.

 

Cairnterriern är en av Skottlands äldsta terrierraser, och även en av de raser som bibehållit både sitt utseende och karaktär genom tiderna. Ser man bilder på en cairn från tidigt 1900-tal kan man direkt se att det är en cairnterrier. 

 

© Louise Dufwa, feb 2012

https://www.skk.se/sjalvklart

 Ewa Söderwall

+46 72 389 20 23

ewa.soderwall@gmail.com

 

https://www.facebook.com/kenneltribun

 

Louise Danckwardt-Lillieström

+46 72 230 36 89

lou.dufwa@gmail.com